Träning och friskvård

Träning för hälsa

Det finns en uppsjö olika träningsformer som alla har sina specifika fördelar. Träning i alla dess former är bra för oss. Sedan vi människor slutade arbeta hårt med kroppen varje dag inom jordbruk så behöver vi inplanerad träning i vardagen. Alla har vi våra favoriter och har du inte hittat din favoritträningsform ännu så är det aldrig för sent. Det finns många sporter som går att börja med i vuxen ålder, både de du utför på egen hand och de du gör i grupp. Samtidigt kan du lära känna nya människor och kanske skapa vänner för livet.

Träning för en bättre hälsa

Många förknippar ordet träning med löprundor i en regnig skog och blodsmak i munnen. Men det behöver inte vara så utan kan vara precis tvärtom. Roliga stunder tillsammans med vänner och familj som sedan gör att du mår bättre. Eller en stund för dig själv när du utför din favoritaktivitet och kommer närmare dig själv. Att träna kan vara att ta cykeln till jobbet istället för bilen eller att gå en promenad på helgen. Men det kan också vara att genomföra ett svettigt pass på gymmet och sedan må bättre när du kryper upp i soffan efteråt.

Det lättaste om man vill börja träna i vuxen ålder och inte vet vad man vill göra är att prova flera olika träningsformer och sedan välja. På gymmen finns oftast en mängd olika träningspass i grupp där du blir peppad av att träna tillsammans med andra personer. Prova t.ex. aerobics eller dansinspirerade klasser om du tycker om träning till musik. Det brukar också finnas flera pass inspirerade av boxningsträning, antingen där du sparras med någon eller boxar ut i luften.

Bollsporter för vuxna

Vill du inte utföra din träning i gymmiljö kan du söka dig till ett yogacenter eller någon idrottsförening. Det finns många klubbar som tar emot vuxna utövare. Har du spelat fotboll eller någon annan bollsport som ung så kanske beach volley kan vara något för dig. Det finns klubbar på många platser i landet och fördelen med det framför andra bollsporter är att det bara är två utövare per lag och på så sätt lättare att hitta spelare och att få till matcher.

Ett annat sätt att komma tillbaka till bollsport är de många korpenlag som finns för att spela seriespel i olika idrotter. Är du van sedan ungdomen med träning i lag kan det kännas kul att få återuppleva det. Är du mer av en ensamtränare så kan klättring eller andra friluftsaktiviteter vara något att prova. Klätterhallar med både repklättring och så kallad bouldering, när du klättrar på lägre väggar utan rep, finns i många städer. Det är bara att gå dit själv så kommer du snabbt att hitta nya vänner att klättra med.

Träning för livet

Det finns nästan lika många sätt att träna som utövare. Men det stämmer att när vi väl kommit igång så finns det få som inte mår bättre av träning. Att försöka få in den i vardagen är det viktigaste för att det ska bli av. När du väl har vant dig vid att gå en omväg förbi gymmet på vägen hem eller att möta upp vännerna för att spela fotboll på helgen så är det svårt att bryta den vanan. En vana som också kommer att förlänga ditt liv.