Allt om Lidingöloppet

Lidingöloppet är utmanande för löpare

Vill du utmana konditionen och benmusklerna under sommarmånaderna? Då kan du anmäla dig till Lidingöloppet som äger rum i Stockholm varje september. Detta är ett av Sveriges största och mest välkända lopp som löpare reser till från hela landet – till och med hela världen. Som deltagare kan man välja hur långt man vill springa, Lidingöloppet erbjuder nämligen flera olika distanser så att du kan anpassa det till dig själv. Är du sugen på att snöra på dig löparskorna och ge dig in i ett terränglopp? Det är bara att satsa.

Lidingöloppet och dess historia

Lidingöloppet har funnits ända sedan 60-talet när Karl Axel Karlberg och Sven Gärderud tyckte att det behövdes någon motsvarighet för löpare till Vasaloppet, till fots istället för på skidor. Redan vid första loppet 1965 deltog nästan 700 löpare och idag är över 35 000 personer med och springer. Detta lopp har vuxit snabbt, sett till mer än bara deltagarantal. Från början fanns bara den längsta sträckan på 30 kilometer men nu kan man även springa 15 kilometer eller som kortast tio kilometer.

Vilken distans skulle du välja om du sprang Lidingöloppet? De allra flesta väljer den längsta distansen, alltså 30 kilometer löpning i varierande terräng. I snitt springer 15 000 den sträckan och 20% av dessa är kvinnor. Rundan har i alla år varit på samma ställe vilket innebär att man både måste springa i brant uppförsbacke och plötslig nedförsbacke. Just terrängen är anledningen till att många internationella löpare har lockats till Lidingö, detta anses nämligen vara ett av de mest krävande loppen som finns.

Rusa eller spring

De som sitter i styrelsen för Lidingöloppet har vinnlagt sig om att alla som vill springa ska ha en chans att vara med. Därför finns det olika sträckor att välja mellan och man håller även i Lidingöruset, som är en variant på loppet. Lidingöruset är antingen 1,7 kilometer eller fyra kilometer och inriktar sig mot personer med intellektuella funktionshinder. Sedan 2013 finns även ett lopp för rullstolsbundna som sträcker sig 1,5 kilometer ut i Lidingös terräng. Kort sagt kan nästan alla vara med och delta i loppet.

Det krävs taktik för att klara av Lidingöloppet, oavsett om man löper fram, rusar eller rullar med rullstol. Den utmanande terrängen innebär att underlaget varierar mellan grus, asfalt, gräs och sten och detta påverkar hur fort du kan ta dig fram. Många vana löpare lägger upp ett schema för hur de ska satsa sin energi under olika delar av loppet för att inte bränna allt i början så att de inte orkar fullfölja loppet. Hur skulle du lägga upp din strategi?

Löp för livet

På senare år har löpning blivit väldigt uppskattat och populärt. Det kan man bland annat se på det ökade deltagandet i Lidingöloppet och hur loppet har utvecklats. Numera finns flera olika distanser att välja mellan så att du kan hitta ditt bästa alternativ. Har du någonsin gjort ett lopp i rullstol eller vill prova på? I Lidingöruset kan du rulla fram i 1,5 kilometer eller springa en kortare sträcka. Alla får vara med i den tuffa terrängen på Lidingö i Stockholm.